Vážení zákazníci pokud si vyhlédnete konkrétní produkt nespoléhejte že bude na prodejně skladem (už delší dobu máme sklady i mimo prodejnu) udělejte si objednávku a počkejte na info mail - připraveno k vyzvednutí !! Telefon uváděný u vaší objednávky musí být funkční - tedy ho musí někdo zvednout :-) S ohledem na množící se objednávky typu krabička červů a dvě krmítka jsme nuceni z kapacitních důvodů zpoplatnit osobní odběr na prodejně do hodnoty objednávky 500,-Kč - Děkujeme za pochopení - Mlsport/Tahoun.cz

Plavačkové pruty, aneb když se řekne "boloňka"

Když se řekne Bolognese, většina lidí si zcela oprávněně vzpomene na italskou omáčku na těstoviny. Menší část, většinou rybáři, si vzpomene také na plavačkové rybářské pruty bolognese, v českých zemích nazývané "boloňky", se kterými nejčastěji pracují závodníci v plavané. Že se díky příznivým cenám a opravdu zábavnému chytání začínají boloňky rozšiřovat podél břehů českých řek i mezi amatéry, se vůbec nelze divit.

Bolognese, neboli boloňky - lehké plavačkové speciály

Bolognese pruty jsou velmi dlouhé lehoučké teleskopické speciály, které dosahují nejčastěji délky 6 - 7 metrů, ale k dostání jsou od 4 do zhruba 9 metrů. Jejich hlavní výhodou je velice citlivé vedení splávku při chytání na plovoucí návnadu, mnohem citlivější, než u jiných prutů, třeba odhozových. Díky minimální hmotnosti a velké délce je ovládání splávku o hodně jednodušší i pro úplného nováčka. Bolognese pruty jsou osazené větším množstvím velice precizních oček a navijákem, čímž se boloňky výrazně liší od jednoduchých bičů. Materiálem blanku boloněk je většinou modulovaný grafit nebo různé moderní kompozity.

13-15 oček pro přesnější vedení vlasce na prutu bolognese

U takto dlouhých prutů je důležité zabránit vlasci, aby se dostával příliš do styku s blankem. Zejména v mokrém počasí se totiž vlasec může na blank přilepit a potom velice znesnadňuje jakékoliv házení. Kvůli tomu mají dlouhé rybářské pruty Bolognese velké množství oček, nejčastěji 13-15 podle délky. Na posledním dílu jsou dvě očka posuvná, nastavitelná, a jedno očko na samotné špičce.

Kde bolognese pruty nejčastěji uvidíte

Nejvíce vyniknou výhody prutu Bolognese na tekoucí vodě, tedy na řekách. Větší kontrolu nad splávkem oceníte nejen v proudu, ale i při větší hloubce. Díky vysoké citlivosti a dobré kontrole nad splávkem potom boloňky často uvidíte i u rybářů na stojatých vodách, rybnících a přehradách, výjimkou není ani rybolov na dravce se živou rybkou, ale ten vyžaduje tvrdší silnější boloňky a odpovídající tloušťky vlasců.

Jaké na boloňky patří navijáky

Pruty bolognese mají jednoduché nacvakávací držáky navijáku. Požít můžete přední i zadní brzdu, oblíbené jsou boloňky v kobinaci s navijákem s bojovou brzdou. Velikost navijáku, jeho hmotnost a rychlost by se pak měla řídit těmito pravidly - hmotnost navijáku slouží k vyvážení prutu, neměl by Vás příliš tahat za rukum protože se neodkládá do vidličky. Velikost by měla odpovídat hlavně kapacitě vlasce, který potřebujete. Pokud chytáte při břehu na vyvěšený splávek, čili prakticky pod špičkou prutu, stačí relativně malý naviják, ale čím delší hody, tím větší je potřeba kapacita cívky. Obecně také platí, že rychlejší navijáky jsou lepší, ideálně tak s poměrem převodu 7:1.

Jaké s boloňkami používat vlasce?

Vlasce volíme relativně tenké, ale pokud možno co nejpevnější. Vlasec by při lovu s bolognese prutem měl plavat na hladině, neměl by se ale svinout do spirály, takže hodně záleží na jeho kvalitě a co nejmenší tvarové paměti (rovněž navijáky s příliš malou cívkou věc zhoršují, vlasec se víc ohýbá). Průměry používáme podle situace 0,12 až 0,16. Na dravce nebo kapry samozřejmě použijeme silnější vlasec, ale to už je jiná pohádka.

Na návazce potom používáme vlasec 0,06 až 0,128, podle toho, jak těžkou rybu hodláte chytat. Při dalekých hodech je potřeba počítat s tím, že se vlasec plovoucí na hladině přece jen trochu kroutí a zásek je tak potřeba vést razantnějším švihem, aby se ztráta na vlasci kompenzovala. Tomu by měl odpovídat i silnější návazec, abyste ho nepřetrhli. Zvláštní kategorií jsou opět velké kaprovité ryby nebo štiky, nezapomeňte na zásadu používání co nejpevnějšího návazce (nejčastěji ocelového lanka) u štik kvůli možnosti překousnutí.

Jaké používáme s boloňkami zátěže?

Olůvko slouží v montáži k vyvážení splávku, ale i jako zátěž při házení. Význam dlouhých boloňských prutů je mimo jiné i v dlouhých a přesných hodech, takže si nenechte pokazit radost tím, že ve snaze o co nejcitlivější indikaci záběru použijete slabý splávek a malou zátěž. Mohem lepších výsledků je dosaženo přesným vyvážením splávku, spíš než použitím co nejlehčích splávků a závaží.

Hmotnost závaží volte tak, aby byla cílová hmotnost dosažena po přidání bročků - bez nich by Vám olůvko na návazci klouzalo a k tomu nesmí dojít. Broček dáváme jeden nad závaží a dva-tři pod, dobré je vyzkoušet, jestli se skutečně nehne z místa. Mezi bročky a olůvko je vhodné dát malý kousek silikonové hadičky, pokud není už součástí samotné zátěže. Nárazy olůvka do bročků mohou na olůvku udělat zoubek, který potom naruší pevnost návazcového vlasce!

Jaké splávky pro Bolognese?

Na tvaru ani velikosti překvapivě nezáleží ani zdaleka tolik, jako na citlivém vyvážení olůvky. Splávky pro Bolognese používáme balzové nebo umělohmotné, dbáme na dobrou viditelnost anténky - je vhodné si k vodě vzít ke splávku více antén a mít možnost je vyměnit, pokud je jedna z barev viditelnější, než jiná. Osvědčeným trikem je například namalování proužku černé barvy k zářivým barvám na anténce, díky čemuž vznikne kontrast, který oči lépe zaostří. Obecně začínáme u bolognese prutů na 2g splávcích a strop představují u bílých ryb cca 15g splávky a u dravců klidně i 40 - 60g.

Krmit, krmit, krmit!

Pro zakrmení při použití bolognese prutů a plavané návnadě používáme umačkané koule, které hážeme buď rukou, nebo střílíme na místo prakem. Nejlepší postup je většinou ostřelovat prakem již nahozený splávek - díky tomu se nám daří zamířit několika dávkami na stejné místo. V úvahu musíme brát při zakrmení proud, hloubku a třeba i hranice vytýčené při soutěži.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.